Kinderombudsman: Zorginstellingen zetten belang van kind zelden voorop

"Hoewel iedereen het beste wil voor kinderen, is het voor professionals soms lastig om bij belangrijke beslissingen te denken vanuit het kind", zegt Kalverboer. "Zij hebben te maken met regels, financiële beperkingen en druk vanuit de organisatie en de buitenwereld. De kernvraag bij alle beslissingen moet zijn: wat heeft dit kind nodig en hoe gaan wij dat realiseren?"

Kalverboer presenteert dinsdag een vierstappenplan voor professionals om deze prioriteiten niet uit het oog te verliezen.

"Ik kom in mijn werk ongelooflijk veel kinderen tegen die maar verplaatst worden, of die dingen zijn toegezegd die vervolgens niet worden nagekomen", aldus Kalverboer in een interview in het NOS Radio 1 Journaal. "De basis is simpel: gebruik het Kinderrechtenverdrag als kompas in de jeugdzorg. Stel eerst vast wat het beste is voor het kind. Alle andere vragen, over betaling of wie de verantwoordelijkheid draagt, komen daarna."

'Kinderen zijn hier gelukkig, zolang ze geen pech hebben'
Een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateerde begin oktober dat de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid neemt om verwaarloosde en mishandelde kinderen te beschermen en te helpen. Zij moeten doorgaans acht maanden wachten op hulp als zij daar om vragen.

UNICEF-hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard constateert dinsdag in de Volkskrant ook dat Nederland zijn verantwoordelijkheid niet neemt als het om kinderrechten gaat. Kinderen zijn gelukkig zolang ze geen pech hebben, stelt hij. "Als je in Nederland zorg nodig hebt, of je bent hier niet geboren, of je kunt niet zomaar meedoen vanwege de sociale positie van je gezin, dan is Nederland helemaal niet zo mooi voor je. Dan is het erop of eronder."

 

Meer nieuwsberichten